bombattentaten i kampala

Expert: Utländska trupper borde lämna Somalia

Sammanlagt har nu sex personer gripits misstänkta för inblandning i bombattentaten i Ugandas huvudstad Kampala i söndags. Efter att al-Shabab-rörelsen nu för första gången utfört attentat i ett land utanför Somalia, så är risken stor för nya attentat i andra länder. Men om attentaten leder till ytterligare truppförstärkning i Somalia, så riskerar det att förvärra situationen där.

-- Bombattentaten är ett besked om att al-Shaabab inte låter sig besegras av Afrikanska unionens Amisom-styrka, men bombattentaten är också en provokation för att det internationella samfundet ska engagera sig ytterligare. Men om de gör det så skulle situationen förvärras, säger Richard Cornwell, oberoende analytiker, tidigare knuten till Institute for Security Studies, ISS i Pretoria.

För någon vecka sedan krävde den regionala sammanslutningen IGAD truppförstärkning i Somalia från FN. Det skulle behövas minst 20 000 man och FN tvekar. Men Afrikanska unionen hoppas öka styrkan till 8 000 under augusti.

I nuläget består styrkan av 5 000 man, från Uganda och Burundi. Att de finns på plats är enda anledningen till att Mogadishus övergångsregering fortfarande är kvar.

Men ytterligare utländska trupper i Somalia, betyder en fortsatt konflikt, och jihadisterna är intresserade av ett fortsatt heligt krig mot "de otrogna", säger Richard Cornwell.

Somalias grannländer förstärker nu säkerheten i rädsla för nya attentat inte minst i Kenya och i Burundi.

– Jag har alltid undrat när något ska hända i Kenya och en talesman för al-Shabab har sagt att nästa mål blir Burundi, säger Richard Cornwell.

Han anser att det internationella samfundet borde lämna konflikten i Somalia i fred för att självdö. Och anser också att hotet från jihadisterna är betydligt mindre än vad USA och de afrikanska länderna tror och vill låta påskina..

– Al-Shabab skulle förmodligen drabbas rätt hårt om de lämnades ifred, säger Cornwell.