Satt fast på tåget - i sex timmar

Ett tåg som skulle gå till Göteborg från Stockholm på tisdagseftermiddagen gick sönder utanför Södertälje och blev stående i sex timmar. Mat och dryck tog slut och luftkonditioneringen slutade att fungera i hettan.
Först vid 20.30-tiden kunde tåget bogseras in till Södertälje. Enligt SOS Alarm fick en person föras till sjukhus när tåget anlände till stationen.

-Det är naturligtvis jättetråkigt för de passagerare som har drabbats. Problemet var att tåget fastnade mellan två tunnlar och vi kunde varken få dit mat eller släppa ut någon på grund av den oländiga terrängen, säger Tobias Johansson på SJ:s pressjour.

Tågets dörrar kunde inte öppnas av säkerhetsskäl eftersom andra tåg passerade i hög hastighet. Enligt Aftonbladet ska desperata passagerare ha slagit ut fönsterrutor med yxor för att få luft. Den uppgiften bekräftas dock inte av SJ.

Att det tog så lång tid innan tåget kunde flyttas berodde bland annat på att SJ först var tvungna att få tillstånd från Trafikverket, enligt Tobias Johansson.

I Södertälje flyttades passagerare över till ett nytt tåg för att fortsätta sin färd. De kommer sannolikt att få ersättning från SJ, säger Tobias Johansson.

-Vi ska absolut kolla på det, självklart. Just nu är vårt primära fokus att se till att de kommer iväg och får vatten och mat, så får vi hantera ersättning senare.

TT