Fortsatt trögt på USA:s arbetsmarknad

Den amerikanska centralbanken ser dystrare på tillståndet i USA:s ekonomi. Det gäller framför allt utvecklingen på arbetsmarknaden. Banken låter därför den viktigaste styrräntan ligga kvar på sin låga nivå, en procent.

I ett USA där alla från arbetslösa till finansmarknaden söker efter säkra tecken på vart ekonomin är på väg så ges centralbankens analyser extra tyngd.

Dystert trots solid tillväxt
Det var inte tisdagskvällens väntade beslut att låta räntan vara oförändrat låg som fångade intresset utan att centralbanken visserligen talade om en solid tillväxt i ekonomin men ändå inte var lika optimistisk som i sina senaste analyser.

Visserligen blir varslen om uppsägningar färre men det går fortsatt trögt att skapa nya arbetstillfällen, konstaterar banken.

Den låga sysselsättningstillväxten i februari, bara 21 000 nya jobb, är ett skäl till varför banken nu är mer oroad över utvecklingen än den var så sent som i januari.

Privatkonsumtionen påverkas
En dålig situation på arbetsmarknaden påverkar ju allmänhetens förtroende för ekonomin negativt, vilket riskerar att leda till att den handlar mindre, något som får allvarliga konsekvenser för USA:s ekonomi som till två tredjedelar styrs av privatkonsumtion.

I spekulationerna kring den amerikanska räntenivån tolkas tisdagens uttalande allmänt som att en räntehöjning inte är aktuell förrän tidigast nästa år.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista