Förslag om konsumentskydd läggs fram av regeringen, trots kritik

I mitten av februari presenterade biträdande finansminister Gunnar Lund ett förslag om stärkt konsumentskydd för pensionspararna och bättre insyn i livbolagen. Men juristerna i lagrådet, som granskar regeringens förslag, anser att regeringen bör vänta med delar av förslaget - komplicerade frågor har inte klarats ut. Nu lägger regeringen ändå fram förslaget. 

Det handlar bland annat om krav på oberoende styrelseledamöter och att spararna inte ska kunna missgynnas. Regeringen vill också att livbolagen ska ta fram handlingsplaner för att hantera intressekonflikter mellan ägarna och spararna.

Som Ekot kunde berätta häromdagen har förslaget fått skarp kritik från lagrådet, som bland annat anser att finansdepartementet inte tillräckligt tydligt belyst komplicerade frågor om till exempel intressekonflikter.

Men nu väljer alltså regeringen, trots kritiken, att lägga fram propositionen. Biträdande finansminister Gunnar Lund säger till Ekot att man inte ska överdramatisera lagrådets kritik, och att det är viktigt att vidta åtgärder också på kort sikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".