Förhoppningar om fördubblad svensk turism

Tillströmningen av turister till Sverige ökar kraftigt, enligt preliminära siffror. Och organisationen Svensk turism tror att branschens omsättning kan fördubblas på tio år.

– Upp till 300 000 personer ska kunna arbeta i näringen och det här är ju många människor ute i Sverige, på de mindre orterna, säger Svenska Hotell- och restaurangföretagares vd Eva Östling Ollén.

Organisationen Svensk turism, där Svenska hotell- och restaurangföretagare är medlemmar, vill fördubbla besöksindustrin.

– Vi går från drygt 250 miljarder kronor i omsättning till 500 är vår plan på tio år, säger Eva Östling Ollén.

Drottninggatan i Stockholm bär syn för sägen. Där vimlar det i dag av turister med karta och kamera i handen. Med över nio miljoner gästnätter är Stockholm en destination, som det heter på turistspråk.

Det betyder att det finns både bra kommunikationer, hotellrum och mycket som lockar.

– Man vill gå på de kända museerna, passa på och shoppa, prova olika  restauranger och bara njuta av atmosfären egentligen, säger Ann-Charlotte Jönsson, presschef på Stockholm visitors board.

Svensk turism räknar med att det i dag finns 16 svenska så kallade destinationer, exempelvis glasriket, Visby och våra storstäder. Men det kommer att krävas att fler orter satsar, om turismen ska kunna fördubblas.

– Infrastrukturen ska fungera väl. Man måste kanske bygga en ny landningsbana, till exempel, för att man ska kunna ta dit charterturister. Det ska finnas hotell, aktiviteter på plats, så att allting samverkar, säger Eva Östling Ollén på Svenska hotell- och restaurangföretagare.