EU söker nya vägar för terrorbekämpning

Terrordådet i Madrid har fått EU att kasta om sin dagordning. Nu är det terrorbekämpning som står överst på listan och vad EU ska göra kommer att diskuteras på en rad möten den närmaste veckan.

Huvudämnet för EU-toppmötet i Bryssel nästa vecka är ekonomisk tillväxt, men nu har en extra första punkt tillkommit. Mötet ska inledas med två timmars diskussion om kampen mot terrorismen.

Innan dess har samma fråga diskuterats först av justitieministrarna på fredag och sedan av utrikesministrarna på måndag.

Ny startegi
Allt detta mynnar förstås ut i frågan om vad EU kan göra.

Hittills har Bertie Ahern, premiärminister för EU:s ordförandeland Irland, sagt att han vill ta upp ett tiotal punkter. Bland dem finns en ny strategi för terrorbekämpning, att EU utnämner en särskild samordnare för kamp mot terrorism, ökad effektivitet för att frysa pengar på terrororganisationers bankkonton och mer samarbete mellan olika underrättelsetjänster.

Ahern talar också om nya initiativ, men vilka de skulle vara sägs det ingenting om.

Mer samarbete
Den svenska positionen är att det inte behövs några nya institutioner för terrorbekämpning, däremot behövs mer samarbete, säger statsminister Göran Perssons statssekreterare Lars Danielsson.

– Ja alla som har sysslat med underrättelseverksamhet och annat, som i vårt fall sköts av Säpo, vet att det bygger på ett brett samarbete mellan länder. Att tro som exempelvis den belgiske premiärministern har föreslagit i ett brev, att man skulle kunna upprätta någon slags europeiskt FBI. Det tror jag att alla inser att det är helt orealistiskt, det går inte, det skulle till och med kunna vara kontraproduktivt, säger han.

Statssekreterare Lars Danielsson signalerar därmed att terrorbekämpning inte ska vara överstatlig utan bygga på ett samarbete mellan EU:s medlemsstater.

Irakfrågan
För EU-länderna handlar det också om att komma överens politiskt och se till så att motsättningarna om det var rätt eller fel att invadera Irak inte kommer upp igen.

Trots Irakfrågans känslighet väjer ändå inte EU-kommissionens ordförande Romano Prodi för att göra den kopplingen.

Det som hänt i Turkiet, Ryssland och nu i Spanien visar att Irakkriget har ökat terrorhotet, säger Prodi i en intervju med Maltamedia, en nyhetssida på internet.

I intervjun säger också Prodi att EU måste ta mer hjälp av tekniken för att bekämpa terror och pekar i intervjun på att EU håller på att förbereda ett stort forskningsprogram om säkerhet. Ett ambitiöst program som kan starta år tjugohundrasju, säger Prodi.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista