Mellanöstern

Gaza-fartyg på väg till egyptiska el-Arish

På lastfartyget Amalthea, som var på väg till Gaza med en libysk hjälpsändning, har besättningen gett upp tanken på att lossa lasten i Gaza. Istället går fartyget till den närbelägna egyptiska hamnstaden el-Arish.

Det libyska hjälpfartyget Amalthea har kommit fram till den egyptiska hamnen el-Arish, uppger hamnmyndigheterna för Reuters.

I el-Arish har hamnmyndigheterna hela tiden varit beredda att ta emot Amalthea och lossa lasten som består av omkring 2 000 ton, mest livsmedel, mediciner och byggmateriel. Förnödenheterna kan sen köras landvägen till Gaza och släppas in via den gränsövergång som sedan början av juni hålls öppen av Egypten.

Om nu Hamasstyret i Gaza tar emot varorna. Hamas har vägrat ta emot förnödenheter som tidigare hjälpsändningar har tvingats lossa i den israeliska hamnstaden Ashdod sedan israelisk militär stoppat försöken att nå Gaza sjövägen.

Israel vill ha full kontroll över allt som kommer in i Gaza så att inte vapen eller materiel, som på något sätt kan användas för att skada Israel, kommer i händerna på Hamas. Och Israel litar på att Egypten, där president Hosni Mubarak och hans styre inte heller är någon vän av Hamas, har samma intresse.

Genom att gå till el-Arish undvek Amalthea en direkt konfrontation med den israeliska militären. Enheter ur marinen har följt fartygets färd för att hindra att det satte kurs mot Gaza. Ett sådant försök hade sannolikt stoppats med våld.

I slutet av maj försökte flera fartyg lastade med förnödenheter nå Gaza. På ett av dem dödade israeliska soldater nio personer för att hindra hjälpsändningen att nå fram utan att lasten först granskats i Israel.