Fredssamtal mellan Indien och Pakistan

Fredssamtalen mellan Indien och Pakistan har legat på is sedan de svåra terrordåden i Bombay 2008. De båda ländernas utrikesministrar träffas i Pakistan för att försöka lösa flera allvarliga motsättningar mellan de två kärnvapenmakterna.

Indien och Pakistan må dela gräns, men där slutar mycket av vad de har gemensamt. Flera krig har utkämpats de senaste decennierna och orsakerna har varit och är flera.

Kashmirregionen i norr med motsättningar om landgränser och lokala krav på självständighet. Afghanistan, som båda länderna har starka intressen att närvara i och som Indien anklagats för att använda som bas för aktioner inne i Pakistan.

Även frågan om vissa naturtillgångar är känslig, vattnet från Himalayas glaciärer och floder som på grund av dammar och bevattningssystem inte bara blivit en fråga om ekonomi utan direkt en fråga om liv eller död.

I dag träffas alltså de båda ländernas utrikesministrar. Det har föregåtts av en del vackra ord från båda sidor: Indiens S. M. Krishna säger att han kommer till huvudstaden Islamabad med ett budskap om fred och vänskap, men uppmanar samtidigt värdlandet att beslutsamt ta itu med terrorismen. Och syftar då naturligtvis bland annat på terrordåden i Bombay i november 2008 som indiska statssekreteraren Gopal Pillai helt nyligen sagt bokstavligen kontrollerades och koordinerades av pakistanska säkerhetstjänsten ISI.

Det är ett uttalande som knappast bäddar för någon avgörande framgång i dagens samtal.

Just frågan om ökad säkerhet lär bli ett område Indien fokuserar på i försöken att få bukt med problem från pakistanbaserade militanta grupper. Men i ett första skede handlar det nu om för parterna att kunna börja föra samtal igen över huvud taget.