Presidentval i Taiwan

Relationerna till Kina är en huvudfråga när det på lördag är presidentval och kontroversiell folkomröstning om försvaret i Taiwan. Folkrepubliken Kina har kritiserat folkomröstningen trots att den fråga de taiwanesiska väljarna ska svara på inte handlar om självständighet. President Chen Shui-bian, som representerar det demokratiska framstegspartiet, ställer upp till omval mot nationalistpartiet KMT:s kandidat.

En skog av gröna affischer, gröna banderoler, gröna flaggor, symboler för Taiwans demokratiska framstegsparti. Jubel, fanfarer och ljudeffekter och rökbomber när president Chen Shui-bian är huvudtalare vid ett valmöte i Neihu-distriktet i Taipei. Något tusental anhängare har samlats på en skolgård den ljumma kvällen.

Folkomröstning om försvaret
President Chen börjar med att tala om de insatser han gjorde för denna stadsdel när han var borgmästare i Taipei. Sedan handlar talet om vikten av att delta i folkomröstningen. Väljarna ska svara ja eller nej på frågan om de anser att Taiwan ska förstärka sitt försvar mot de kinesiska robotar som finns riktade mot Taiwan på lite mer än tio mils avstånd på det kinesiska fastlandet.

Inget krig, inga robotar ropar presidentens stödtrupper. I opinionsundersökningarna inför valet är det relativt jämnt mellan Chen och motståndaren Lien Chan från det nationalistiska Koumintangpartiet KMT.

Nationalisterna intar en försiktigare hållning gentemot Kina och manar till bojkott av folkomröstningen. Om mindre än femtio procent av de 16 miljoner röstberättigade taiwaneserna avstår från att delta i folkomröstningen blir den ogiltig.

Nytt orosmoment
President Chens kampanjchef Chien Yi-jen talar om ett nytt orosmoment om EU åter tillåter vapenexport till Kina. EU stoppade vapenexport till Kina efter massakern vid Himmelska fridens torg i Peking för 15 år sedan, men möjligen är EU på väg att åter tillåta vapen till Kina.

Vapen från EU-länderna hjälper inte de mänskliga rättigheterna i Kina, det ökar inte stabilitet och fredssträvandena i regionen, sa Chien. Han var också bekymrad över att Kina just nu har en gemensam militärövning med Frankrike i farvattnen som bildar gräns mellan Kina och Taiwan.

För åtta år sedan sköt kineserna varningsrobotar mot Taiwan när taiwaneserna hade presidentval. Så aggressiva har ännu inte fastlandskineserna varit inför detta val.

Lars Gunnar Erlandson,Taipei
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista