NTF positivt till förslag om alkolås

Flera organisationer ställer sig positiva till regeringens förslag om att den som döms och avtjänar straff för rattfylla ska slippa bli av med körkortet om de går med på att skaffa alkolås.

Flera organisationer ställer sig positiva till regeringens förslag om att den som döms och avtjänar straff för rattfylla ska slippa bli av med körkortet om de går med på att skaffa alkolås.

Nils Petter Gregersen är trafiksäkerhetschef på Nationalföreningen för trafiksäkerhetsfrämjande, NTF.

– Vi ser positivt på det, vi tycker egentligen att vi skulle ha en mycket mer omfattande användning av alkolås, egentligen i alla nya bilar, men det här är ett steg på vägen som vi tror är en bra lösning, säger han.

I dag lägger regeringen fram en lagrådsremiss där de föreslår att de som döms för rattfylleri eller grovt rattfylleri ska få köra med alkolås i bilen i ett år istället för att få indraget körkort. Förslaget innefattar inte drograttfylla eftersom det inte finns något billås för narkotika.

Alkolåset fungerar på så sätt att det är kopplat till bilens tändningssystem. Före start så måste föraren blåsa i ett munstycke som mäter alkoholhalten i utandningsluften. Har föraren druckit mer alkohol än låset tillåter så går det inte att starta bilen.

Men förslaget om alkolås har fått olika respons och förutom Nationalföreningen för trafiksäkerhetsfrämjande så ställer sig också Trafikverket positiva till lagrådsremissen. Medan socialdemokraternas talesperson för infrastruktur Lena Hallengren tidigare sagt till Ekot att hon inte anser att alkolås i bilen är en tillräcklig påföljd för rattfylleri.

Alkolåset är inte helt säkert och den som dömts för rattfylleri skulle kunna komma undan med att fuska.

– 100 procent säkert är det inte men det är mycket bättre och därför är vi positiva till det. Vår uppfattning är att det är ganska svårt att trixa med bilarna. Vi har kontakt med folk som jobbar med de här frågorna och vår uppfattning är att det är ganska svårt att få barn, hustru eller grannar att blåsa. Vi menar att det är ganska sällan förekommande, säger Nils Petter Gregersen.