Svensk ekonomi vänder upp i år

Finansminster Bosse Ringholm tror att konjunkturen vänder och att svensk ekonomi utvecklas starkare i år, trots att inflationen är på väg upp och tillväxten i ekonomin är låg.
Vid ett tal idag på Stora Börsdagen i Stockholm där Finansministern talade under rubriken ''När vänder det'' tecknade Ringholm en ljus bild av svensk ekonomi under 2002. - 2001 var alla prognoser för optimistiska, därför blir ingången för 2002 lägre. Kommer vändpunkten i USA senare än vad som nu bedöms kan det påverka Sveriges tillväxtprognos för 2002'', sade Bosse Ringholm. Finansministern pekade ut den expansiva finanspolitiken, de låga inflationsförväntningarna, den oväntat starka arbetsmarknaden, hushållens ''hyggliga'' förväntningar och tidigare strukturreformer som styrkefaktorer för svensk ekonomi. Bland riskerna såg finansministern, förutom den internationella konjunkturutvecklingen, främst arbetsmarknaden samt inflationsutvecklingen. Om vändningen dröjer så måste regeringen vara beredd att agera, sade han. Beträffande inflationen sade han att det är oerhört viktigt att hålla ögonen på inflationsutvecklingen så att den inte gröper ur lönerna. På en fråga om lönebildningen i Sverige fungerar ville finansministern inte lämna ett klart svar, utan hänvisade till den kommande EMU-utredningen. Den ekonomiska politiken ligger helt rätt för konjunkturen, men ''jag vet inte om det är tur eller skicklighet'', sade Bosse Ringholm och tillade att det inte finns några planer på nya finanspolitiska åtgärder för tillfället. Först vill regeringen se genomslaget för skattesänkningarna, om folk vågar konsumera eller istället sparar pengarna. Den främsta beredskapen för om det inte vänder i ekonomin är samtidigt att vi har ett ordentligt offentligt överskott, sade han. Finansministern kunde inte svara på om den sista delen i kompensationen för egenavgifterna kommer att genomföras utan konstaterade endast att det måste finnas resurser till detta. Förutsättningen för nya reformer vid en valseger i höst är också att vi har tillväxt. - Det blir inga reformer alls om vi inte får upp tillväxten, då finns det inget utrymme'', sade finansministern och betonade att tillväxten måste vara mer i fokus.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".