Norsk gränshandel får Strömstad att frodas

Strömstad i norra Bohuslän är en kommun som inte drabbats nämnvärt av de senaste årens finanskris. Det är den starka norska kronan som ligger bakom. I Strömstadsområdet slår handeln nya rekord och den öppna arbetslösheten ligger på 1,3 procent. Raymond Vestrum från Sandefjord är en av många norrmän som handlar i Sverige minst en gång i månaden.

– Vi handlar cigaretter, alkohol och mat. Var tredje vecka kostar det mig 4 000 - 5 000, här. I Norge skulle det gå på 7 000, säger Raymond Vestrum.

Den ekonomiska verkligheten ser annorlunda ut i Strömstad än i övriga landet. Gränshandeln går rekordbra och arbetslösheten är anmärkningsvärt låg. Just nu är 95 av kommunens arbetsföra invånare öppet arbetslösa. Det motsvarar 1,3 procent.

Det är mycket tack vare norrmännen som kommunen kan stoltsera med dessa siffror.

Varje år besöks tillexempel Nordby Köpcentrum vid Svinesund, några kilometer från den norska gränsen, av 6,5 miljoner besökare. 90 procent av dem är norrmän.

I juni noterade köpcentret en försäljningsökning med 20 procent jämfört med samma månad förra året. Ståhle Lövheim, som är chef för Nordby shoppingcenter, räknar med rekordsiffror även vid årsskiftet.

– I år kommer vi att passera lite drygt 3,5 miljarder kronor. Vi lever lite skyddat här på gränsen, säger Ståhle Lövheim

I Strömstad finns också två av av Sveriges mest välbesökta Systembolag. De noterade förra året försäljningsrekord, när de gemensamt sålde varor för en halv miljard kronor. 80 procent av de båda systembolagens kunder är norrmän. Detta medför helt klart en skjuts för ortens lokala butiker och restauranger, säger Ingemar Nordström, Ordförande i Strömstads köpmannaförening.

– Så länge vi kan ha kvar dem i centrum kommer vi att ha bra besöksfrekvenser. Sen är det givetvis inte alla som går vidare och handlar i andra butiker. Men folk drar folk. Det gör att stan kan vara lite levande, säger Ingemar Nordström, ordförande i Strömstads köpmannaförening.