Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt förslag om höjd inkomstskatt

Publicerat onsdag 17 mars 2004 kl 16.40

Ingen höjd skatt på pensionssparande, men däremot höjd inkomstskatt. Det var budskapet från statliga egendomsskattekommittén på onsdagen.

Kommittén vill sänka förmögenhetsskatten och för att betala det bör inkomskatten höjas för alla som tjänar över 22 500 kronor i månaden, säger den socialdemokratiske ordföranden Jan Bergqvist.

– Det har en bra fördelningseffekt. Det gäller bara en grupp som har de högsta inkomsterna.

Att tjäna över 23 000 i månaden är en väldigt vanlig inkomst, det gäller till exempel många LO-medlemmar. Varför ska de vara med och betala sänkt förmögenhetsskatt?

– Ja, men vad vi gör är att vi finansierar en sänkt boendeskatt. Det har ju varit en livlig diskussion i Sverige om att människor inte har råd att bo kvar och att boendet är en viktig social fråga.

Drog tillbaka förslag
Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet i statliga egendomsskattekommittén var nära en uppgörelse om att höja skatten på pensionssparande, men det blev omöjligt.

Både näringslivet, LO, TCO och den borgerliga oppositionen var emot. På sista sammanträdet på onsdagen drogs förslaget tillbaka.

Vill höja inkomstskatt
Kommittén vill fortfarande sänka förmögenhetsskatten. Det ska göras genom att den som deklarerar bara behöver ta upp halva värdet på sina tillgångar, alltså till exempel halva värdet på huset.

Den som har en högt taxerad villa kan alltså få en kraftig skattesänkning.

För att betala detta vill kommittén dels höja reavinstskatten för den som säljer ett hus eller en bostadsrätt från 15 till 25 procent.

Men dessutom föreslår alltså utredningen högre inkomstskatt för alla som tjänar över 22 500 kronor i månaden. Det förslaget skulle höja inkomstskatten för varannan heltidsanställd svensk över 20 år, det har statistiska centralbyrån räknat ut för Ekot.

LO kritiserar förslag
LO tycker att höjd skatt på pensionsparande var värre, men det nya förslaget är också dåligt, säger chefsekonomen Dan Andersson.

– Löntagare i vanliga inkomslägen ska betala en säkts skatt för rika och det minskar något i marginalerna för deras vilja att arbeta.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".