Kongolesisk arméchef måste friges

Internationella brottmålsdomstolen i Haag beordrade i dag att den kongolesiske arméchefen Thomas Lubanga släpps fri, på grund av problem med bevisföringen. Det är en stor prestigeförlust för domstolen, eftersom Lubanga-fallet är dess första fall.

Thomas Lubanga är åtalad för krigsbrott och för att ha använt sig av barnsoldater under kriget i Ituriprovinsen i östra Kongo mellan 2002 och 2003.

Han är den förste som har åtalats vid den Internationella brottmålsdomstolen, men rättegången har stött på problem och fått skjutas upp flera gånger.

Att rättegången avbröts i förra veckan berodde på att åklagarsidan vägrade att röja identiteten på ett av vittnena. Det ger Lubangas försvarare vatten på sin kvarn när de anklagar åklagarsidan för falskt vittnesmål och för att hålla tillbaka bevis som talar för den åtalade.

Domaren säger nu att rättegången inte kan fortsätta om hans order inte åtlyds. Därför avbryts den och Lubanga ska släppas fri "utan villkor". Det kommer dock inte att ske omdelbart.

Arméchefen hålls kvar i häkte i fem dar i väntan på att åklagaren ska överklaga beslutet och sen måste någon stat lova att ta emot Lubanga innan han kan bli fri.