Danske Bank svindlades på 150 miljoner kronor

Danske Bank i Sverige har förlorat över 150 miljoner kronor i en misstänkt bedrägerihärva. Det rör sig om ett mindre svenskt företag som enligt Ekots uppgifter ska har utställt falska fakturor som sedan har använts som säkerheter för stora banklån. Danske Banks kommunikationschef Rickard Linderoth är fåordig om saken.

– Vi kan vare sig dementera eller bekräfta de här uppgifterna överhuvudtaget. Det är så vi ser det, säger Rickard Linderoth.

Det är alltså locket på hos Danske Bank. Uppgifterna rör sig om ett svenskt bolag som gick i konkurs i början av förra året. Vid konkurstillfället hade bolaget 170 miljoner kronor i skulder till Danske Bank.

Företaget med huvudkontor i centrala Stockholm levererade råvaror till stålindustrin. Konkursförvaltaren Lars-Olof Svensson som polisanmält företagets vd uppger att företaget på ett systematiskt vis utfärdade bluffakturor som man sedan använde som säkerheter för stora banklån.

– Man ville lösa sitt finansieringsproblem förstås. Men samtidigt blev effekten den att banken lurades, säger Lars-Olof Svensson.

Ekobrottsmyndigheten har nu inlett en förundersökning som inbegriper företagets vd och ekonomichef. Rubriceringen är grovt bedrägeri. Utredningen har även att göra med den 51-åriga vd:ns ersättning. Trots att företagets ekonomiska situation var rejält ansträngd tog den 51-åriga kvinnan ut stora summor i lön och aktieutdelningar.

– Den där kvinnan var vd och huvudägare i företaget, och har tagit lön och utdelning i bolaget. Så sent som 2007-2008 tog hon ut utdelningar på tre miljoner kronor tror jag, säger Lars-Olof Svensson.

Vad Ekot erfar ska ekobrottsmyndigheten ta beslut om eventuellt årtal i början av hösten. Men ekobrottsmyndigheten har avböjt att kommentera fallet och hänvisar till förundersökningssekretess. Men oavsett om det blir åtal eller inte, ser det mörkt ut för Danske Bank och de övriga borgenärerna att få tillbaka sina pengar.

– Den är inte så stor, det blir inte särskilt mycket pengar i utdelning här kan vi konstatera, säger konkursförvaltaren Lars-Olof Svensson.