Lygia Bojunga Nunes Foto: PRB

Lindgrenpris överraskade författare

Årets litteraturpris till Astrid Lindgrens minne tillkännagavs vid en ceremoni i Vimmerby på onsdagen. Det är världens största pris till barn och ungdomslitteratur med en prissumma på fem miljoner. Priset går i år till en brasiliansk författare som anses arbeta i samma anda som Astrid Lindgren.

71-åriga Lygia Bojunga var överlycklig när hon nåddes av beskedet. Hon har gjort sig känd i Sydamerika som en stark berättare som balanserar mellan verklighet och fantasi. Hennes böcker präglas av humor drömmar och en hel del magi, blandat med samhällskritik.

I Astrid Lindgrens anda
Det juryn framför allt har fastnat för är att hon utgår från det utsatta barnet, helt i Astrid Lindgrens anda. Det menar Larry Lempert som är talesman för juryn.

– Hon har skrivit och skriver fortfarande böcker med en en oerhört hög litterär kvalitet och med en respekt för barnet. Väldigt starkt liknar hon Astrid lindsgren i det perspektivet, inte i den litterära stilen, men i det sätt som hon stödjer och försvarar barnet. Därför var det så klart att hon skulle få priset, säger han.

Lygia Bojunga har skrivit ett 20-tal barn- och ungdomsböcker på portugisiska, sju av dem finns översatta till svenska, till exempel Alexander och påfågeln, Maria på slak lina och Den gula väskan, alla kom på 80-talet.

Nytryck väntar
Bojungas svenske förläggare Bengt Christell blev glatt överraskad av dagens besked.

– Ja, jag blev naturligtvis väldigt glad. Det här var för oss helt oväntat, säger han.

Kan man förvänta sig en renässans för böckerna nu - nytryck och nya översättningar?

– Absolut. Det här är en stor stöttning för det. Det är en helt annan värld som öppnar sig i dessa, än vad vi är vana vid i de europeiska barnböckerna.

Ska ni fira det här på något sätt nu på förlaget?

– Så långt har vi inte kommit. Men jag hoppas nu att vi ska åka hem och trycka nya upplagor av de här böckerna, säger Bengt Christel.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".