Svåra sammandrabbingar i Kosovo

Uppdaterad 19:44
I staden Mitrovica i norra Kosovo dödades på onsdagen flera människor och minst 300 skadades i sammandrabbningar mellan serber och kosovoalbaner.

Situationen är fortfarande spänd i den mellan Serbien och Kosovo delade staden Kosovska Mitrovica.

Sporadisk skottlossning hörs enligt vittnen fortfarande efter onsdagens svåra sammandrabbningar då åtminstone tre människor dödades och ett par hundra sårades, några av dem med livshotande skador.

Försvunna barn utlöste strider
Tre försvunna kosovoalbanska barn, varav två hittades drunknade, utlöste de etniska oroligheterna.

De båda pojkarna, nio och tolv år gamla, hade gått igenom isen på floden Ibar när de flydde från serbiska ungdomar som jagade dem. Den tredje pojken har ännu inte påträffats.

FN-polis ingrep
Kosovoalbaner och serber lever på var sin sida av den delade staden, men sköt med automatvapen över på motståndarsidan. Stora folkhopar samlades vid brohuvudena.

FN-polis och FN-soldater tvingas använda såväl tårgas som gummikulor för att skingra de uppretade folkmassorna.

Värsta våldsamheterna på två år
Onsdagens sammandrabbning är den värsta på två år och kommer i ett politiskt läge när serbiska och kosovoalbanska nationalisterna seglar i stark medvind.

Oroligheterna blir ett politisk mognadsprov för Kostunicas nytillträdda minoritetsregering i Belgrad.

Uppgifterna om antalet döda varierar, men på onsdagskvällen rapporteras att minst tio personer dödats i oroligheterna i Kosovo.

Kjell Albin Abrahamson, Wien
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".