USA

Oljeläckan stoppad i lyckat test

I USA har BP nu för första gången lyckats strypa oljeläckaget i Mexikanska golfen, men oljebolaget BP vågar ännu inte fira eftersom det fortfarande handlar om ett test.

Programledaren i CNN visade bilder direkt från oljeledningen. Plötsligt var det helt stilla i vattnet . Inte som annars när BP:s undervattensbilder som direktsänds i tv varje dag visat en bolmande olja flöda fritt.

Det här kan vara början på slutet på den stora miljömardrömmen. Försöket med det jättelika lock på 75 ton som ska samla upp stora mängder fat olja verkar ha lyckats. BP har klarat att säkra ventilerna.

Om oljebolaget kan stoppa oljan i intervaller finns det hopp om att lösningen är nära. Men BP anser att det är för tidigt att korka upp champagnen. Doug Suttles är operativ ledare och höll presskonferens.

– Det är ett uppmuntrande tecken, om några dagar kan det bli ännu mer uppmuntrande, men firande är fel ord särskilt om man pratar med dem som bor i området, enligt Doug Suttles.

Han säger ändå att BP kan vara nära en lösning. Testen fortsätter och resultaten ska anlyseras, det som också återstår är att få avledningsbrunnar klara. 

President Barack Obama är försiktigt optimistisk.

– Det är ett positivt tecken, sade presidenten.

Men även om politiker från de delstater som drabbats ropade hallluja så påminner amerikanska medier om att saneringen kan ta tiotals år.