Blandat mottagande för gymnasiereform

Förslaget om hur gymnasieskolan ska se ut i framtiden ger ganska blandade reaktioner. Många stora förändringar försvann i kompromissen mellan regeringen och samarbetspartierna. Men många elever är glada att det görs försök att förbättra gymnasiet.

– Nu tycker jag att det är väldigt mycket negativ stress och väldigt mycket som bryter ner elevrna istället för att hjälpa dem och bygga upp dem inför gymnasieslutet och arbetslivet, så jag känner att det är jättebra att man vill förändra och göra saker bättre, säger Isabel Paulsson går tredje året på Wargentinskolan i Östersund.

Bara delar återstår
Var femte elev fullföljer inte gymnasiet och var tionde elev kommer inte ens in där.

Gymnasieutredningen kom häromåret med många genomgripande förslag till förändringar. Men när de hade manglats av regeringen och samarbetspartierna återstod igår bara delar av förslagen.

Det blir till exempel ämnesbetyg, en gymnasieexamen och en ny lärlingsutbildning. Men det blir ingen förändring av de 17 programmen.

Östros backar
Utbildningsminister Thomas Östros backade från sin idé att de flesta eleverna på det individuella programmet skulle få läsa på vanliga gymnasieprogram, även om de inte klarat betygsgränserna. Det skulle inte fungera, medger Thomas Östros idag.

– Det finns en stor grupp elever som inte skulle må bra av att komma in i allt för stora grupper med alltför hög takt. De behöver den mindre miljön och stödet av speciallärare för att få tillbaka både självförtroende och stärkta kunskaper, säger han.

Kvaliteten garanteras inte
Istället ska eleverna på det individuella programmet bland annat få laglig rätt till full undervisning med lärare. Men inte förrän pengarna finns, om några år, hoppas Thomas Östros.

Ordföranden i Lärarförbundet Eva-Lis Preisz är kritisk.

– Det här löser inte de problem som finns när det gäller IV-eleverna. Det finns inga garantier för kvaliteten idag och det förslag som läggs fram ger lite mera, men det krävs att regeringen avsätter pengar för genomförandet av detta, säger hon.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Tora Dahlström, SR Jämtland
tora.dahlstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".