Skämt om kungens död anmäls till granskningsnämnd

Hovet har beslutat anmäla Sveriges Radio till granskningsnämnden för ett programinslag där det påstods att kung Carl Gustaf hade avlidit. Inslaget fanns med i P3-programmet Hej Domstol. Ett besked om kungens död följdes av musik och först därefter fick lyssnarna veta att det hela var ett skämt.

– Utgångspunkten är att det ses som en kränkning av den enskildes integritet. Kungen har tagit del av allt det här och har också varit delaktig i beslutet att gå vidare till granskningsnämnden, säger Morgan Gerle är informationsassistent vid hovet.

Påstod att nyheten kom från TT
Det var i måndags som programmet Hej Domstol i kanalen P3 gick ut med meddelandet att kungen är död. Programledarna använde sig av Ekots signatur och gjorde gällande att nyheten kommit via TT. Sedan spelades sorgemusik i en minut innan man tog tillbaka att kungen var död.

– I grunden så tycker jag att det är bra att man gör en anmälan om man har synpunkter på våra radioprogram, då har våran granskningsnämnd möjlighet att titta närmare på det här, säger Dan Granlund som är chef för P3.

Tycker du att det här var ett roligt skämt?

– Personligen tycker jag inte det var speciellt kul, men det ska inte vara det som är styrande för vilken humor vi ägnar oss åt i P3.

Förstår du om kungen känner sig kränkt?

– Jag beklagar om kungen känner sig kränkt. Om man lyssnar på hela programmet så tycker jag att det framgår väldigt tydligt att det är satir.

Vad går gränsen för vad man får skämta om?

– Jag tror inte att man kan säga att det finns en gräns där man inte får skämta om vissa saker, däremot så tror jag att sättet man gör det på och när man gör det är avgörande.

TT anmäler inte
I programmet användes alltså Ekots signatur och TT:s namn, som ska uppfattas som en signal för trovärdiga nyheter. TT:s chef Raul Grünthal, säger till Ekot att han tycker att det var ett olämpligt skämt, men tänker inte göra någon anmälan till granskningsnämnden.

Ekots chef Staffan Sonning tycker att det är viktigt att bevara Sveriges Radios trovärdighet, och tycker inte att det är bra om allmänheten får uppfattningen att extra nyhetssändningar i allvarliga ämnen från Sveriges Radio mycket väl kan vara ett skämt.

Rådgöra med producenten
P3:s chef Dan Granlund tycker att det är viktigt att vara noggrann innan man använder till exempel Eko-signaturen, och att programledaren bör rådgöra med producenten eller Dan Granlund innan den används. Hade då Dan Granlund godkänt den i det här fallet?

– Jag hade nog sagt till dem att göra på ett annat sätt.

Dan Granlund har också haft diskussioner med de ansvariga för programmet för att klargöra rutiner i sådana här frågor. Förutom hovet så har fyra privat personer anmält programmet till granskningsnämnden.

Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista