Goldman Sachs gör upp med Finansinspektionen

I USA har finanskoncernen Goldman Sachs gått med på att betala 550 miljoner dollar i en uppgörelse med USA:s finansinspektion SEC. Finansinspektionen har velat dra banken inför rätta efter det riskfyllda agerandet som bidrog till finanskrisen.

Finansjätten Goldman Sachs stämdes av den amerikanska finansinspektionen för att medvetet ha dolt väsentlig information i samband med affärer med investeringsprodukter relaterade till bolån.

Cheferna har tidigare frågats ut av kongressen här i Washington, där de bestämt förnekat att de vilselett investerare.

Rykten har florerat länge om att Goldman Sachs försökt nå en förlikning för att slippa rättegång.

300 miljoner dollar av summan investmentbanken nu ska betala är böter och resterande 250 miljoner ska gå till investerare som lidit skada.

Nyheten om uppgörelsen kom bara några timmar efter att USA:s kongress slutgiltigt röstat igenom den historiska finansreformen med en rad vapen mot bankernas och finansinstitutens ibland tvivelaktiga metoder.

De nya reglerna innebär bland annat ett larmsystem som tidigt ska kunna förhindra en förödande finanskris.

Dessutom bildas en konsumentskyddsmyndighet och det ska skapas instrument för hur företag kan försättas i konkurs i stället för att stöttas med enorma belopp.

Beslutet om reformen bidrog till att bryta sju dagar av uppgång på USA-börserna när framförallt finansaktierna föll, även om Goldman Sachs aktie steg efter nyheten om förlikningen.