Ny regering skapar nya problem på Haiti

Idag, onsdag, installeras en ny regering i Haiti. Det är en regering av teknokrater, men med starka band till oppositionen mot den bortdrivne presidenten Jean Bertrand Aristide. Tre av de tretton ministrarna är kvinnor, men bara en kommer från Aristides parti Lavalas.

Medlemmarna i Haitis nya regering är alla respekterade yrkesmänniskor. Många har en lång internationell karriär bakom sig, som till exempel den nye ekonomi- och finansministern Henri Bazin, som har arbetat länge inom Världsbanken och olika FN-organ.

Demokratisk general ny inrikesminister
Till den känsliga posten som inrikesminister och minister för den nationella säkerheten utsågs den tidigare arméchefen Herard Abraham, som brukar beskrivas som Haitis ende demokratiske general. Utan honom hade det val som 1990 förde Aristide till makten första gången kanske aldrig blivit av.

Det är en regering med bevisligen dugliga personer och utan starka ideologiska inslag som säkert kan vinna omvärldens förtroende. Också i Haiti kommer många att känna sig lugnade av den nya regeringens sammansättning.

Anti-Aristideregering
Men det faktum att det bara är en enda minister, Adeline Magloire Chancy, ministern för kvinnofrågor, som har några band med Aristides parti Lavalas innebär ändå att många haitier betraktar regeringen som en anti-Aristideregering och inte som den själv beskriver sig, som en nationell samlingsregering.

Att Aristide nu installerat sig på Jamaica, alldeles i närheten av Haiti, bidrar förmodligen också till att hålla liv i motståndet, både mot regeringen och mot de utländska trupperna.

Två länder, Jamaica och Venezuela, har dessutom redan sagt att de inte kommer att erkänna den nya regeringen. Så även om regeringsinstallationen innebär att ett problem är löst, så har den samtidigt bidragit till att skapa nya.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista