Spricka inom fp efter oenigt beslut

På tisdagen beslutade folkpartiet att säga ja till särskilda övergångsregeler för medborgare från de länder som blir EU-medlemmar den 1 maj. Men det var ett mycket oenigt parti som fattade beslutet.

Partiets talesman i flyktingfrågor, Erik Ullenhag, gillar inte tanken på övergångsregler:

– För mig var det ett mycket tråkigt beslut. Den 1 maj i år är en historisk händelse när 75 miljoner nya medborgare kommer in i EU, det är liksom det vi ska fokusera på.

Även Birgitta Olsson, riksdagsledamot, är kritisk.

– Jag tycker att partiet har gått åt höger och fortsätter att göra det på många områden. Det tycker jag personligen är sorgligt, men jag tror inte att hoppet är ute. Det går fortfarande att påverka i rätt riktning.

Liten marginal
Det var med endast sex rösters marginal som folkpartiets riksdagsgrupp bestämde sig på tisdagen för att förespråka övergångsregler för medborgarna från de nya EU-länderna.

För att få komma hit ska de, till skillnad från medborgare från andra EU-länder, ha ett arbete som man kan försörja sig på.

Kritikerna vill inte ha bestämmelser för de som kommer från de nya länderna och Erik Ullenhag kommer själv att lämna in en sån motion till riksdagen.

Förstår motsättningarna
Partiledare Lars Leijonborg säger att han förstår att det finns de som kommer att gå emot partlinjen.

– Det är väl alldeles uppenbart att alla kommer inte att stödja det här förslaget, utan det kommer vara ett antal som röstar på en annan linje.

Hur ser du på det?

– Ja, eftersom jag tror på det här så tycker jag i och för sig att det är synd, men det är sånt man får leva med.

Moderaternas förslag nästa vecka
Frågan är vad ett antal avvikande fokpartister skulle betyda för slutresultatet i riksdagen. Kanske ingenting. Nästa vecka kommer moderaterna med sitt förslag, ett förslag som väntas likna folkpartiets.

Kan dessa båda partier sedan komma överens med regeringen om huvuddragen så spelar det ingen roll om hälften av folkpartisterna går emot det egna partiet.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".