Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige bäst på effektivitet på bekostnad av jobben

På bara tre år har 80 000 jobb försvunnit inom industrin, och jobben kommer inte tillbaka bara för att konjunkturen vänder uppåt. Sverige har blivit världsledande på att producera mycket med att få anställda.

– Det är faktiskt inte någon mänsklig hand som rör vid kaffet från det att kaffet kommer till oss till det att kaffet lämnar oss, allt går med maskiner numera.

Mer produktion med färre anställda
Lindvalls Kaffe i Uppsala är bara ett exempel på företag som med ny avancerad teknik gör sig mindre och mindre beroende av mänskliga händer. Pappersbruk fördubblar produktionen men anställer bara ett fåtal och fler bilar byggs utan att det krävs fler anställda.

När det gäller effektivitet har den svenska industrin kämpat sig till en internationell topplats. Det har också lett till att var tionde industrijobb har försvunnit på bara tre år.

Inga jobb trots ökad tillväxt
Trots att exporten nu ökar, tillväxten tar fart och räntorna är låga så stiger arbetslösheten. Stefan Fölster är chefsekonom på Svenskt Näringsliv och han tror att den utvecklingen kommer att fortsätta.

– Bakom det ligger framför allt att företagen sitter på rätt mycket ny teknik, sådant som man talade om under den nya ekonomin för ett par år sedan, men som inte blev införd då. Mycket av det införs faktiskt i dag. Till det kommer att företagen utsätts för en ganska stor kostnadspress som tvingar många att flytta en del av verksamheten till länder där det är billigare att producera, säger han.

Flytta till andra länder
Producera med färre anställda här hemma i Sverige eller att flytta produktionen till länder där lönerna är lägre, är alternativen för svenska företag enligt Stefan Fölster. Men var finns då de nya jobben?

– Jobben finns traditionellt inom tjänstesektorn, som har ökat under en längre tid. Jag tror att vi också på allvar måste leta efter jobb i nya industriföretag, det finns ändå stor potential för nya mindre företag att ta sig ut på världsmarknaden från Sverige.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".