Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Företag använder underkända lyftanordningar

Publicerat torsdag 18 mars 2004 kl 05.31

Ett företag i Sörmland har stämts efter en dödsolycka med en trasig skylift, för drygt ett år sen. Enligt Arbetsmiljöverket sker det varje år flera olyckor med lyftanordningar, helt i onödan, på grund av att arbetsgivare inte åtgärdar fel som påpekats vid besiktningar. Vid olyckan i Sörmland föll en anställd genom ett trasigt räcke på liften.

– Skyliften visade sig ha körts obesiktad under några månader, sedan när besiktning skedde så fick man anmärkning på att en säkerhetsanordning var ur funktion. Just den här säkerhetsspärren som inte fungerade var en av anledningarna till att en anställd omkom på den arbetsplatsen, berättar Ingrid Wadin som är arbetsmiljöinspektör i Eskilstuna.

Körförbud
Den anställde arbetade upp i skyliften när han drabbades av syrebrist och svimmade, eftersom spärren på skyddsräcket var trasigt föll han i marken och omkom. Fallet anmäldes till åklagare och två personer i företagsledningen är nu åtalade.

Det här är ett exempel på olyckor med trasiga lyftanordningar. Bara i Ingrid Wadins område Östergötland och Sörmland har man de senaste åren haft ett 30-tal olyckor med anordningar som underkänts i besiktningar och därmed egentligen inte fick användas.

– Många gånger tror jag att det beror på att arbetsgivarna inte uppfattar att det är körförbud när man får anmärkningar i samband med besiktningar.

Det är alltså okunskap ofta det handlar om?

– Jag vill gärna tro att det beror på okunskap.

Hur pass allvarligt ser du på att man fortsätter att använda dem?

– Besiktningsreglerna har kommit till för att säkerställa säkerheten vid användning. Får man anmärkningar är det saker man ska åtgärda för att man ska ha full säkerhet när man jobbar.

Anmärkningar mot var tredje lift
Totalt finns 120 000 lyftanordningar som kräver besiktningar på svenska arbetsplatser, hissar, lyftkranar och truckar.

En tredjedel brukar få anmärkningar, hur många som används ändå och som kanske leder till olyckor vet man inte idag eftersom det saknas en heltäckande statistik.

Nyligen gjorde arbetsmiljöverket en inspektion på ett 50-tal arbetsplatser i östra Sverige och trots förvarning om besöket användes 7 procent av dem underkända lyftanordningarna, mot reglerna.

Information
Arbetsmiljöverket kommer att öka informationen och även göra fler inspektioner inom industrin, ett arbete som delvis fått stå tillbaka ett tag, menar Ingrid Wadin.

– Vi har nu inom Arbetsmiljöverket arbetat mycket med ohälsan som finns inom offentlig sektor i flera år och vi har inte lagt samma resurser på industrin de senaste åren som vi gjort tidigare.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".