Skola förebereder brottsoffer inför rättegång

Brottsoffermyndigheten har startat försök med en rättegångsskola för brottsoffer. Syftet är att ge kunskap om rättsprocessen och få offret att känna sig tryggare inför rättegången. Bara kallelsen till rättegången med hot om böter om man inte infinner sig kan verka avskräckande, menar Britta Bjelle, chef för Brottsoffermyndigheten i Umeå.

– Först får man en kallelse och den är än så länge lite kantig och inte så inbjudande, det står att om man inte kommer så får man böta. Det är klart att man inte direkt känner sig välkommen till domstolen då. Brottsoffer undrar väldigt mycket över om deras språk duger, om de blir förstådda, om de kommer att få frågor som de själva förstår. De känner en väldig otrygghet inför det som ska inträffa, säger hon.

Positivt i utvärdering
För att råda bot på detta startar Brottsoffermyndigheten en rättegångsskola på försök under våren i Umeå, Örebro och Malmö. Faller det väl ut kanske det permanentas.

Anna Wiberg på Brottsoffermyndigheten träffade den första gruppen borttsoffer häromdagen. Av 35 kallade, kom 11 och 9 av dem var kvinnor. Reaktionerna var väldigt positiva i utvärderingen.

– Det blev bättre än vad vi hade vågat hoppas på, faktiskt, det blev väldigt positivt mottaget. Det var mycket frågor och vi stannade längre än vi trodde att vi skulle göra, det var bara positivt. Flera tyckte att de kände sig lugnare, säkrare och tryggare inför det som ska komma nu.

Fika i rättssalen
Rättegångsskolan tar några timmar en kväll. I en tingsrättslokal med föreläsning om rättsprocessen och frågestund och sedan möjlighet att prova olika stolar. Sitta på åklagarplats, på domarstolar och ta fikapaus inne i rättssalen för att avdramatisera lokalen.

Efter kaffet förläsning om psykiska reaktioner efter en rättegång. Allt från bortträngning till ilska och sorg.

– Det är viktigt att man får känna att man är normal, att man får reagera som man gör, säger Anna Wiberg.

Många frågor
Kvällen avslutas med rättegångsteater med personal från Brottsoffermyndigheten och frågestund med många frågor. Gunilla Nordenfors på Kvinnojouren i Umeå tror att rättegångsskolan kan ha en lugnande effekt på brottsoffret inför rättegången.

– Just oron för att berätta inför främmande människor om det värsta som har hänt en livet, och rädslan för att inte bli trodd, kan lugnas så att hon lättare kan berätta för rätten vad som har hänt.

Brottsoffer får ifrågasätta
Britta Bjelle vill informera att även brottsoffer har rätt att ifrågasätta de frågor som ställs till dem i rättssalen, om det är relevanta för rättegången.

– Det är klart att ett brottsoffer har rätt att fråga om hon måste svara på en viss fråga. Det tror jag inte alla vet idag.

Agneta Johansson, Umeå
agneta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".