Svenska soldater skadade i Kosovo

Det pågår regelrätta gatustrider i flera städer i Kosovo. Soldater från den Nato-ledda styrkan försöker hålla isär folkgrupperna och situationen är mycket allvarlig. Tretton svenska FN-soldater har skadats, många är utmattade. Det berättar Hans Håkansson, överstelöjtnant vid den svenska bataljonen.

– Det är kaos och det pågår regelrätta gatustrider mellan albaner och serber i stort sett över hela Kosovo. På många ställen med regelrätta strider där handeldvapen används. Det är mycket egendomar som bränns och plundras. Det säger Hans Håkansson, överstelöjtnant och ställföreträdande chef för svenska bataljonen i Kosovo.

De svenska FN-soldaterna kämpar nu för att försvara serbiska byar från den albanska befolkningen. Under striderna har 13 svenska soldater skadats, dock ingen allvarligt och de vårdas nu på FN:s baser i Kosovo.

Enligt Hans Håkansson är de svenska soldaterna utmattade. Upproret kom som en överraskning för alla på plats.

– Det kom som en total överraskning. Våldet och hatet och extremismen den lurar ju under ytan hela tiden, men det här kom som en total överrraskning för oss.

Du säger att de svenska soldaterna är utmattade - vad gör ni för att klara av situationen?

– Det är faktiskt inte mycket vi kan göra för tillfället, vi har försökt att ta in en liten del i sänder på campen för att få vila, men i stort sett måste jag be soldaterna att stå kvar beredda att ta emot ytterligare en sådan här dag. Och det är ingenting som jag vill be dem om, men jag måste göra det.

Hur känner du dig inför allt det här som händer?

– Ja det känns som att vi är utsatta för en oerhörd press. Om vi inte löser vår uppgift här så kommer det att bli en massaker, säger Hans Håkansson.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista