Västbergarånet

Åtal väcks mot tio personer för helikopterrån

I dag väcks åtal i fallet om helikopterrånet mot en värdedepå i Västberga i södra Stockholm förra året. Sammanlagt tio personer kommer åtalas för delaktighet i rånet.

Det var tidigt på morgonen den 23 september i fjol som rånarna slog till mot värdedepån i södra Stockholm. Med hjälp av en helikopter som de stulit tidigare på natten tog sig flera män upp på värdedepåns tak. Därifrån sprängde de sig in i byggnaden och vinschade sen upp säckar med pengar till helikoptern som de också flydde i.

Rånarna hade placerat ut bombatrapper intill polisens egna helikoptrar varför polisen inte kunde flyga efter dem.

Gärningsmännen kom först undan, men tre dagar senare greps sex personer. Polispådraget var mycket stort, som mest arbetade 50 poliser om dagen med utredningen. Många tips kom in, bland annat från serbisk polis, och under månaderna som följde greps flera personer, en av dem på Dominikanska republiken.

I dag kommer alltså tio personer åtalas, fem av de misstänkta för grovt rån och fem för medhjälp till grovt rån, en åtalas även för förberedelse till grovt rån.

Trots att omfattande planering och samordning föregick rånet så finns enligt kammaråklagare Leif Görts ingen enskild person som tros vara spindel i nätet, eller huvudansvarig.

– Vad vi ser i utredningen framträda är snarare en bild av att en rad personer i samverkan har planerat för att genomföra det här brottet. Och vi tror att det här åtalet omfattar flera av de personerna som har haft centrala roller i själva planeringsfasen men också när det gäller att utföra brottet, säger Leif Görts.

Vid rånet befann sig 24 personer i väreddepåns lokaler. De kommer yrka på skadestånd på mellan 30 000 och 50 000 kronor var. Rättegången väntas börja om två veckor.