Första Prideparaden i Östeuropa

I eftermiddags demonstrerade tusentals homosexuella, bisexuella och transpersoner i Polens huvudstad Warszawa, som i år är värd för Europride.

Målet var att sätta press på Polens regering att ge möjlighet för par av samma kön att ingå partnerskap med juridisk status.

Dagens parad blev huvudsakligen en lugn tillställning trots flera motdemonstranter som kastade ägg och ropade förolämpade mot pride-deltagarna.

Pride-paraden är en manifestation för bi- och homosexuellas rättigheter och det är första gången som marschen "Euro-Pride" hålls i ett östeuropeiskt land.

Demonstrationen har mött häftigt motstånd från bland annat den katolska kyrkan och flera motdemonstrationer är också planerade.

Enligt en opinionsmätning tycker två tredjedelar av de tillfrågade polackerna att homosexuella bör vara diskreta med sin läggning. Men Warszawa räknas trots detta som en av Polens mest toleranta städer.

Stadens myndigheter har tagit emot en lista med över 50 000 namn insamlade från homofientliga grupper som kräver att paraden ställs in, skriver BBC.

Polens tidigare konservative president Lech Kaczynski, som omkom i en flygkrasch i april, förbjöd en homoparad för fem år sedan när han var borgmästare i Warszawa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista