Många huggormsbitna golfare

Ovanligt många golfare som har letat efter bollar i ruffen har på kort tid blivit attackerade och bitna av huggormar.
– Troligen beror det på värmen, säger Hanna Holmquist på Vårdguiden.

Under de senaste tio dagarna av värmebölja har Vårdguiden fått många och oroliga samtal om olika former av bett och stick. Jämfört med samma period förra året har antalet samtal ökat med 47 procent.

Golfare som slagit snett hör till de utsatta grupperna. Många golfare har ringt Vårdguiden sedan de bitits av huggormar när de har letat boll i ruff och buskage.

– Man ska nog försöka att stampa lite mer i marken och leta efter bollen med hjälp av klubban i stället för att använda händerna, säger Ingrid Sandholm, sjuksköterska på Vårdguiden.

Hon framhåller att alla som blivit ormbitna ska uppsöka vård eftersom det inte går att förutsäga hur kroppen reagerar på giftet.

En stor mängd samtal gäller också getingstick, fästing- och myggbett. Ofta är det oroliga föräldrar till små barn som kan fått många bett.

– Föräldrarna vet oftast hur de ska göra men ringer och vill försäkra sig om att de gjort rätt. Det är mycket bra att höra av sig till oss om man känner sig osäker, säger Sandholm.

Hon tror att det ökade antalet samtal om bett och stick dels beror på att insekterna trivs och frodas i värmen, och dels på att svettiga och bara kroppar attraherar insekterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".