Fler tunga narkomaner får metadonbehandling

I vår kommer socialstyrelsen med nya riktlinjer som påverkar narkomanvården i Sverige. Samtidigt som reglerna för att skriva ut det narkotikaklassade läkemedlet Subutex skärps ger Socialstyrelsen alla landsting möjlighet att ge behandling med Metadon och Subutex. Begränsningarna försvinner och fler narkomaner kan få vård.

Ulf Malmström är Socialstyrelsens ansvarige för missbruksfrågor.

– Det kommer definitivt att öppna möjligheter för landstingen att ansöka om att bedriva sådan här verksamhet. Det skulle kunna betyda att fler får möjlighet att få en evidensbaserad behandling.

Idag får högst 1200 tunga narkotikamissbrukare behandlas med narkotikaklassade läkemedel som Metadon och Subutex. Behandlingen är dessutom begränsad till fem platser i landet.

Tak utan mening
Men behovet är större än det tak som begränsar möjligheten till behandlingen. Efter år av debatt menar nu socialstyrelsen att taket är meningslöst.

– Vi kan inte sia om framtiden och hur det kommer att se ut för förskrivning av Subutex och Metadon. Det är möjligt att det här får en sådan omfattning att vi ständigt tvingas höja taket. Det kan jag uppfatta som ganska meningslöst.

En anledning till de nya riktlinjerna är också att komma åt förskrivningen av Subutex av läkare som inte har rätt kompetens. Nu kommer bara psykiatriker få rätt att skriva ut subutex.

Många har vanliga jobb
De nya riktlinjerna välkomnas på de platser som idag bedriver metadonbehandling av tunga missbrukare. Vetenskapliga studier visar att 90 % av de missbrukare som får Metadon klarar sig bra och 80% av dem har ett vanligt arbete.

– Metadonverksamheten har ju en erkänd nytta. Vi vet att kriminalitet och dödlighet och även andra förhållande förändras ganska dramatiskt med stöd av metadonbehandling. Mycket talar också för att även subutex har liknande inflytande på den enskilde narkomanen.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".