Världen uppmärksammar Mandelas gärning

I dag är en särskild dag för goda gärningar. Sydafrikas förre president och frihetsikonen Nelson Mandela fyller 92 år och i samband med det firas den första officiella Mandeladagen.

Människor runt om i världen uppmanas att ägna 67 minuter åt välgörenhetsarbete i dag. En minut för varje år av Mandelas 67 år långa politiska gärning i kampen för mänskliga rättigheter.

Nelson Mandela-stiftelsen hoppas att Mandeladagen ska inspirera människor till att kämpa mot sociala orättvisor och föra vidare Nelson Mandelas ideal om demokrati, jämlikhet, försoning och frihet.

Mandeladagen instiftades redan förra året men i år är det första dagen som den firas officiellt och FN har beslutat att högtidlighålla dagen varje år.

I år är Madrid värd för det internationella firandet av Mandeladagen och på programmet står sång, konst och musik, bland annat ska BB King spela.

Födelsedagsbarnet själv firade 92-årsdagen i sitt hem i Johannesburg i går. 92 barn ska ha flygits in till hans hem och uppvaktat honom med en födelsedagssång.

Nelson Mandela föddes i Transkei i Sydafrika. 1944 gick han med i ANC och protesterade mot raslagarna. 

Mandela satt 27 år i fängelse för sin kamp mot apartheidsystemet i Sydafrika. När han blev fri talade han inte om hämnd, utan om försoning.

1993 fick han Nobels fredspris.

Porträtt av Nelson Mandela

Sveriges Radios tidigare Afrikakorrespondent Vincent Dahlbäck skildrar glimtar ur den store mannens liv.

20 år efter frigivningen

Ekots Bengt Therner bevittnade Nelson Mandelas frigivning. "Jag kommer aldrig att uppleva något liknande igen", skriver han.

Sofia Eriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.