Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Attentatsvåg inför årsdagen av krigsutbrottet i Irak

I Irak fortsätter attentaten inför årsdagen av krigsstarten på lördag. I staden Baquba, norr om Bagdad, dödades tre människor och tio skadades vid en explosion i närheten av en USA-finansierad tv-station. Dödssiffrorna efter gårdagskvällens attentat mot ett hotell i Bagdad har justerats ner från uppemot 30 till sex döda.

Många frågar sig här i Bagdad idag varför just detta anonyma hotell attackerades av självmordsbombare.

Enligt de amerikanska utredarna av explosionen handlade det just om en självmordsbombning.

Ingen anknytning till ockupanterna
De flesta dödade är irakier utan någon som helst anknytning till ockupationstrupperna och det finns inte heller något uppenbart religiöst motiv till attacken.

Därför går teorierna också isär om varför hotellet angreps. Den enklaste teorin är att det var ett misstag av något slag och att något gick fel.

Andra menar att en jordanier med bindningar till al-Qaida ligger bakom. Enligt amerikanska uppgifter leder han terrorattacker, som går ut på att skapa förvirring, oro och misstänksamhet bland befolkningsgrupperna i Irak för att på det sättet utlösa kaos och inbördeskrig.

Gårdagens attentat var uppenbarligen inte riktat mot en speciell folkgrupp.

Årsdag av krigsutbrottet
En annan teori går ut på att Saddam Husseinanhängare på det här sättet ville påminna om årsdagen av Irakkrigets utbrott, som är under veckoslutet, för att visa att kriget och ockupationen inte alls har skapat någon trygghet i Irak.

Det är just trygghet som är irakiernas högsta önskan just nu. En opinionsmätning som det brittiska radio- och tv-bolaget BBC presenterade tidigare i veckan, visar att 85 procent av alla irakier prioriterar säkerhetsfrågan.

Den är mycket viktigare än frågan om allmänna val eller om ökad levnadsstandard.

Christer Fridén, Bagdad
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".