Mer övervakning i fängelserna

Att tre fångar på Kumlaanstalten kunde fritas i januari berodde på en rad olika brister i säkerheten. Det visar kriminalvårdens egen självkritiska analys av fritagningen som presenterades på torsdagen.

Vakterna var upptagna av ett brandlarm och såg inte i monitorerna att två personer tog sig över fängelsemuren, skar sig igenom staketet och kunde få ut tre fångar, allt på bara en kvart.

Men även om personalen hade agerat snabbare hade inte fritagningen kunnat stoppas, säger kriminalvårdsstyrelsens generaldirektör Lena Häll Eriksson.

– Men kanske att polisen hade kunnat få en tidigare signal om vi hade reagerat på rätt sätt.

Nu ska larm och övervakningskameror bli bättre, gallren förstärkas, strålkastarna skärpas och fångarna ska övervakas mer. Det ska också bli hårdare regler för besök och telefonsamtal så att det blir svårare att planera fritagningar, vilket inte betyder hårdare tag generellt.

– Däremot kommer vi att göra en betydligt noggrannare riskbedömning om vem som kan ta emot obevakade besök, vilka som ska få ha kontakt med yttervärlden via telefon osv. Men generellt sett blir det inte hårdare tag, det kan bli det för enskilda individer.

Förut var rymningar ett problem. Att fångar fritas av personer utifrån är en ny företeelse som kriminalvården inte varit beredd på.

– Det är en ny situation för oss och det änger ihop med att klimatet är hårdare och att tillgången på vapen är större. Nu ska vi lära oss bättre att bedöma hotbilder och bli bättre på att förhindra att sådant här händer, säger Lena Häll Eriksson.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".