Sverige emot nya grepp i EU:s terrorkamp

På torsdagen behandlar EU-ländernas ambassadörer i Bryssel för första gången ett förslag om förbättrad terroristbekämpning. Kamp mot terror blir första punkt på dagordningen när EU nästa vecka håller toppmöte. Men Justitieminister Tomas Bodström tycker inte det behövs särskilt mycket nya grepp i terroristbekämpningen.

– Den svenska linjen är att det är viktigt att vi nu ser till att fortsätta det arbete som redan har påbörjats, istället för att börja starta massa nya projekt, säger Tomas Bodström.

Ett exempel på arbete som EU-länderna påbörjat är att införa arresteringsordern, som innebär att misstänkta brottslingar kan utlämnas till andra EU-länder. Men flera länder fortfarande inte infört den.

Invändningar mot terroristlista
Att fler enskilda personer ska kunna sättas upp på EU:s terroristlista kan bara Sverige gå med på om rättssäkerheten är garanterad.

Sverige vill helst ha en domstolsprövning innan någon sätts på listan.

Säkerhetstjänsten fungerar
När det gäller samarbete mellan säkerhetstjänster tycker redan Bodström att Sverige är med.

– Vår säkerhetstjänst är redan djupt inblandad i det samarbete som finns mellan andra säkerhetstjänster och som är en absolut förutsättning för att man effektivt ska kunna bekämpa terrorismen.

Men en sak kan bli bättre, enligt Bodström.

– Jag tror att säkerhetstjänsterna kan utveckla sitt arbete med till exempel hotanalyser, att man kan öka kunskapen mellan länderna och att man kan utveckla det här så att om man har en hotbildsanalys i ett land så kan man på ett ännu mer effektivt sätt jämföra det med andra länders hotbildsanalyser.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".