Foto: Srdjan Ilic/PRB

Natostyrkor till brinnande Kosovo

Oroligheterna i Kosovo fortsätter, serbiska bostadshus och kyrkor har också på torsdagen satts i brand och människor fördrivs. Reaktionen från omvärlden är kraftig och ytterligare internationella soldater är på väg till Kosovo.

Nato skickar ytterligare 1 000 soldater till det brinnande Kosovo för att hålla isär 2 miljoner kosovoalbaner och 100 000 serber.

17 000 soldater i Natoledda Kfor och 9 000 internationella och lokala poliser lyckas mestadels hålla laglösheten och fanatismen på avstånd, men inte alltid.

Flygplatsen stängd
Under torsdagen har kosovoalbaner satt eld på serbiska kyrkor och kloster. I Mitrovica i Kosovo tvingades franska soldater återigen att använda sig av tårgas och gummikulor för att skingra den aggressiva albanska mobben.

Inga nya dödsoffer har rapporterats under torsdagen, men redan 22 dödsoffer och femhundra skadade är en skrämmande siffra.

Flygplatsen i provinshuvudstaden Pristina är nu helt stängd liksom gränserna mot Serbien och Montenegro.

Svåraste konflikten på fem år
Alla internationella organisationer som FN, EU, Nato och Osse fördömer i starka ordalag denna etniska konflikten, som är den svåraste i Kosovo på fem år.

Speciellt allvarlig är situationen för Kosovos serber. Många har evakuerats eftersom FN-myndigheten inte kan garantera deras säkerhet.

När många trodde att tiden var mogen för serber att återvända till Kosovo tvingas de i stället fly därifrån.

Kjell Albin Abrahamson, Wien
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".