Nytt avtal inom industrin klart

På torsdagen blev de första löneavtalen inom industrin klara. Först ut av de fyra branscherna att svara medlarna var fack och arbetsgivare inom pappersindustrin. Svaret blev ja från båda sidor.

– När man tecknar ett avtal så är man aldrig nöjd till 100 procent. Ett avtal innebär alltid att man gör kompromisser men helheten i det här avtalet tycker vi, från Pappers sida, är bra. Så vi är nöjda, säger Sune Ekbåge, ordförande i LO-förbundet Pappers. 

– Vi från arbetsgivarsidan tycker att det här är ett dyrt avtal mot bakgrund av den låga inflationstakten och konkurrensläget för våra företag. Tillsammans med Pappers och övriga facken kommer vi att arbeta aktivt för att utfallet ska bli så bra som möjligt för våra företag, säger Marie S Arwidsson, vd för Skogsindustrierna. 

Likartade avtal för branscherna
Medlarnas avtalsförslag var likartat för de fyra branscherna, pappersindustrin, verkstadsindustrin, stål- och metallindustrin och den så kallade allokemiska industrin där man till exempel hittar läkemedelsbolagen. 

Avtalet ger för både arbetare och tjänstemän löneökningar på 6,8 procent under en treårsperiod och avtalet innehåller också en förkortning av årsarbetstiden med ungefär en dag. 

Mellan 700 och 800 kronor mer
Alla kommer att få ett påslag med mellan 700 och 800 kronor i månaden. Resten fördelas i lokala förhandlingar.  Dessutom fanns det i de flesta avtalen extra satsningar på de lägst avlönade. 

När det gäller civilingenjörerna så får de ett lönepåslag på 5,3 procent på tre år. Men medlarnas förslag till de här avtalen som väntas blir riktmärken för alla andra i årets avtalsrörelse, accepterades inte utan vidare.  

Metall tvekade
Arbetsgivarna inom stål- och metall och den allokemiska industrin behövde extra betänketid men svarade så småningom ja.  

LO-förbundet Metall sa först nej till avtalet för 170 000 anställda inom verkstadsindustrin. Det var ytterligare inflytande för arbetsgivarna över arbetstidens förläggning som Metall vägrade att acceptera men på torsdagseftermiddagen blev en kompromiss klar och alla avtal är nu klara. 

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista