Bostadsstiftelse svindlat på 25 miljoner

I Uddevalla har den kommunala bostadsstiftelsen Uddevallahem svindlats på drygt 25 miljoner kronor av en av sina anställda. Dessutom har en privat bostadsförening, förlorat mellan två och tre miljoner.

Det är genom fejkade transaktioner mellan olika konton i bokföringen och falska fakturor som den anställde på Uddevallahem sen 1995 kunnat plocka miljon efter miljon ur bostadsstiftelsens kassa till sin egen plånbok. För det handlar nämligen om kontantuttag.

Allt pågick utan att någon upptäckte svindleriet.

Uddevallahems socialdemokratiske ordförande, Paula Berger, är omtumlad.

– Det är så otroligt att såna summor kan gå ur ett företag och att det kan försvinna. Jag kan bli förskräckt när jag ser detta, säger Paula Berger.

Upptäcktes i december
För att dölja vad som pågick skrev den anställde förfalskade revisionsrapporter som han skrev under med falska namnunderskrifter. Dessutom manipulerade han boksluten.

Det var också just bokslutet som blev han fall, när han än en gång försökte dölja alla miljoner som försvunnit.

Upptäckten gjordes i december förra året men då trodde Uddevallahems ledning att det handlade om 13 miljoner.

Får två årslöner
På torsdagen står det klart att det var mer än dubbelt så mycket pengar och därför ska en advokat granska svindeln som också utreds av ekobrottsmyndigheten.

Som en följd av skandalen, avgick på torsdagen den anställdes närmaste chef, som trots förskringen får två årslöner, 1,2 miljoner.

Utredning tillsätts
Det som alla undrar är varför ingen upptäckt vad som pågick.

Sture Engqvist är vd för Uddevallahem.

– Det här är en man som har manipulerat alla människor han har träffat under flera år, på ett sätt som gör att det har varit näst intill omöjligt att upptäcka detta.

Vilket är ditt ansvar för att det här har kunnat fortgå?

– Självklart har man ett ansvar som vd och nu ska vi tillsätta en utredning här som ska titta över inblandade parters ansvar. Då får vi ta ställning till det när utredningen är klar och det ska den bli framåt sommaren, säger Sture Engqvist.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".