Regeringen hoppas m och fp stöder övergångsregler

Socialdemokraterna hoppas på stöd från folkpartiet och moderaterna för att få igenom övergångsreglerna för medborgare från de nya EU-länderna. Det sa statsminister Göran Persson efter statsministerns frågestund i riksdagen på torsdagen.

– En minoritetsregering har alltid en möjlighet att samtala med andra partier. Vi brukar göra upp det här innan med två samarbetspartier, men här har vi ju inte den utgångspunkten.

Kritiserat regeringsförslag
Regeringens förslag om nya övergångsregler för medborgare från de tio länderna i Östeuropa som blir medlemmar i EU den första maj har kritiserats från både höger och vänster och det är fortfarande oklart hur det går när riksdagen nästa månad röstar om förslaget.

Folkpartiet har kommit med ett eget förslag som oxå innehåller övergångsregler och ett liknande förslag väntas från moderaterna. Göran Persson hoppas kunna komma överens med de båda borgerliga partierna för att få majoritet.

”Främlingsfientlig flirt”
Socialdemokraterna har ju fått kritik för sin omsvängning när det gäller övergångsreglerna som ju går på tvären med EU:s regler om fri rörlighet för arbetskraft och att Göran Persson i en Ekointervju varnat för social turism har också upprört.

I dagens frågestund fick han hård kritik från kristdemokraterna, centern och inte minst från stödpartiet miljöpartiets partiledare Peter Eriksson som menar att socialdemokraterna flirtar med främlingsfientliga strömningar, en beskyllning som fick statsministern att reagera.

– Jag sa att det var groteskt och jag sa att om vi har rätt i vår bedömning att det finns en risk av det slag som vi beskriver, missbruk av sociala förmåner och underbudskonkurrens på arbetsmarknaden, om vi har rätt och inte gör något åt det då har vi en risk för främlingsfientlighet bland dem i samhället som är mest utsatta.

Thomas Reckman
thomas.reckman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista