Oro för fler varsel i Kalmar

Oron för nya varsel ökar i Kalmar, efter att det i går blev klart att tågtillverkaren Bombardier lägger ner fabriken i Kalmar, och 300 kan förlora jobbet. Totalt i sydöstra Sverige är flera tusen jobb på väg att försvinna och i Kalmar är många bekymrade i dag.

De senaste månaderna har minst 1 600 personer varslats i Kalmar län, dessutom räknar man med 1 000 jobb som förvinner hos Electrolux underleverantörer och 500 inom vården. Totalt alltså över 3 000 arbetstillfällen.

Landshövding Sven Lindgren menar att orsaken är att Kalmar län har mycket tillverkningsindsutri som nu antingen effektiviserar eller flyttar ut produktionen och därför är han pessimistisk inför framtiden.

Länstyrelsen tror inte heller på några stora mängder erstättningsjobb från staten. Kanske 150-200 om man får ett av arbetsförmedlingens planerade nya kundcenter och ett nytt storfängelse som också diskuterats.

Länstyrelsen räknar nu med några tuffa år på arbetsmarknaden i hela regionen, men hoppas på sikt på nya branscher. Man ska därför försöka hitta en egen nisch inför framtiden som man kan stödja genom till exempel utbildning. samtidigt vill Sven Lindgren se bättre kommuniktaioner och infratsruktur så att arbetmarknadsregoionen kan bli större.

Daniel Rundqvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".