Första industriavtalen klara i dag

De första löneavtalen i årets avtalsrörelse blev klara idag. Det var avtal för drygt 300.000 anställda i fyra branscher inom industrin.

För arbetare och tjänstemän blev det löneökningar på 6,8 procent under en treårsperiod och dessutom sänkt årsarbetstid med ungefär en dag. Civilingenjörernas lönepåslag blev 5,3 procent.

Dagens avtal tros få avgörande betydelse för löneförhandlingarna i de flesta andra branscher.

När parterna i förhandlingarna kom för att säga ja eller nej, var det hög stämning både bland direktörer, fackfolk och journalister.

Det var vänligt och det var glada miner, inte enbart, visade det sig en stund senare, för att våren kommit och solen lyste utanför på Kungsträdsgårdsgatan i centrala Stockholm.

Nä, de hade kommit dit för att skriva på ett avtal på tre år, och dessutom kunna sälja det till medlemmar och medlemsföretag.

Stål-och metallindustrins företrädare tipsade jopurnalisterna om att styrelsen inte var enig ännu, vid lunchtid, och att man skulle ha ett nytt styrelsemöte på eftermiddagen, efter mötet med medlarna. Det gav journalisterna lite mer kött på benen, att kunna speklurera lite till, om oenighet och ökad dramatik i förhandlingarna.

Men en liten stund senare kom parterna ut och meddelade att de hade skrivit på, det var Marianne Krantz från SIF och Gunnar Ekbåge från Pappers och Marie S Arvidsson från Skogsindustrierna.

Och Mäktiga Metall hängde på, fast de kom ut från en annan dörr i lokalen, och Göran Jonsson var nöjd han också.

Från den 1 april och tre år framåt får medlemmarna 7,3 procent i löneökning, uppdelat i ett generellt påslag för var och en av Pappers 25 000 medlemmar på ungefär 300 kronor i månaden första året, 270 kronor det andra året och 237 kronor det tredje året. Till detta kommer lokala potter på 0,9 procent första året, 0,8 procent andra året och 0,9 procent det tredje året.

För Sif:s medlemmar ger avtalet individgarantier på 700 kronor för avtalsperioden. Lägstalönerna höjs med nära 1000 kronor under samma period.

Men det var inte slut med det, för sedan gick de fackliga representanterna inom processindustrin, alltså Metall och Civilingenjörsförbundet, vidare till arbetsgivarparten Teknikföretagen. Promenaden från Kungsträdsgårdsgatan i city till Storgatan på Östermalm tar väl en kvart - 20 minuter, och där sa sedan Göran Jonsson nej.

Vad sa Stål-och MetallFörbundet då? Jo, de sa också ja i eftermiddag, trots att man anser att avtalet är för dyrt och att det minskar den svenska konkurrenskraften.

Rationaliseringar och uppsägningar kommer att fortsätta, enligt Stål- och Metallförbundet.

Sedan förklarade statsminister Göran persson att avtalet var ansvarsfullt. Och när även Civilingenjörerna anslöt sig och när de riktiga hårdingarna i verkstadsindustrierna slutligen sa ja, så var denna upplaga av avtalsvalsen slutdansad.

Tommy Fredriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista