Ryska myndigheter kan vara inblandade i kidnappning

Enligt organisationen Läkare utan gränser är ryska myndigheter inblandade i kidnappningen av den holländske hjälparbetaren Arjan Erkel som hållits i fångenskap i Dagestan i 19 månader. Kidnappningen ledde till att alla internationella hjälporganisationer drog sig ur Tjetjenien, där Erkel arbetat.

– Våra misstankar baseras fakta och mängder av oegentligheter i utredningen, sa Thomas Nierle, chef för Läkare utan gränsers schweiziska gren i Moskva.

Att ryska myndigheter så snabbt fick kontakt och kunde förhandla visar att de skulle kunna få Erkel frigiven, hävdar hjälporganisationen, men sedan i december är all kontakt bruten. Samtidigt greps polischefen som utredde kidnappningar i Dagestan. Ett underligt sammanträffande, säger Nierle.

Läkare utan gränser har också fått veta från både Dagestanska och ryska säkerhetstjänsten, FSB, att Erkel blivit ett politiskt problem. Ett bevis på det är att Erkels mobiltelefon har använts under hans fångenskap och någon har ringt till myndighetspersoner.

– Vi bryr oss inte om vem som kidnappat honom, det viktigaste för oss är att han kommer hem till sin familj igen, sa Thomas Nierle.

Det är bråttom eftersom Arjan Erkel uppges vara sjuk i en blodinfektion. Erkel fyllde 35 år i förra veckan i fångenskap.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista