Guantanamo

Rättsprocess mot barnsoldat kritiseras

Rättsprocessen på Guantanamobasen mot terrorfången Omar Khadr från Kanada får stark internationell kritik. Han var 15 år när han fördes till lägret från Afghanistan, Guantanamos yngsta fånge och den sista västliga kvar i lägret.

FN och människorättsorganisationer pressar USA att inte döma det de anser är en barnsoldat.

Omar Khadr som har svart skägg och vita kläder är 23 år och leds in av två vakter i salen. Han har suttit i Guantanamolägret i åtta år anklagad för att ha dödat en amerikansk soldat i Afghanistan.

Khadr vill sparka sina militäradvokater och säger till domaren med lugn ton att han kommer att bojkotta rättegången, men kan tänka sig att sitta med. Domaren frågar om det betyder att han tänker representera sig själv och om han har erfarenhet av att företräda någon i en domstol. Khadr svarar att han har flera års erfarenhet av att vara just i den här militärdomstolen. Dessutom tänker han ju bojkotta processen.

Jennifer Turner från organisationen American Civil Liberties Union anser att förhandlingarna är exempel på kaos och förvirring som är typiskt för militärdomstolen när reglerna skapas efter hand.

– Det här fallet kan bli historiskt, säger Jennifer Turner.

USA har inte ställt ett barn inför rätta för krigsbrott tidigare och det är mycket ovanligt internationellt, enligt Turner. FN-organet Unicef och FN:s generalskereterare Ban Ki-Moon anser att en dom kan skapa ett farligt prejudikat internationellt, alltså en modell för andra länder.

Men USA:s talesperson i fallet, militären David Iglesias som också arbetat som åklagare på delstats- och federal nivå säger att rättegången är rättvis och att minderåriga ställs inför rätta hela tiden i USA.

– Det här är ingen skillnad, säger Iglesias. Världen glömmer att USA har lång erfarenhet av militärdomstolar, säger han.

– Vi gjorde det här för 200 år sen, under amerikanska inbördeskriget och i Tyskland efter andra världskriget. Jag föreslår att folk tittar tillbaka på historien och ser vad de allierade gjorde då, säger David Iglesias.