S-majoritet positiv till homoäktenskap

En majoritet av socialdemokraterna i riksdagen säger nu ja till äktenskap mellan homosexuella, visar en enkät som Ekot har gjort. Därmed ökar chansen för de homosexuella att få gifta sig. Två av de många socialdemokrater som tycker att homosexuella ska få gifta sig är förra socialministern Ingela Thalén och Mikael Damberg.

– Jag tycker att det är riktigt att man ska få samma rättigheter oavsett om man är homosexuell eller heterosexuell, när det gäller två vuxna individer som frivilligt väljer att leva tillsammans, säger Ingela Thalén.

– Det är en naturlig process på den väg vi har gått för att likställa lagstiftningen mellan heterosexuell och homosexuell kärlek, säger Mikael Damberg.

Socialdemokraterna avgör
Flera riksdagspartier tycker att homosexuella ska få gifta sig på samma villkor som heterosexuella. Därför ligger avgörandet nu hos socialdemokraterna. Partiet har inte bestämt sig, det enda beskedet hittills är att partiet vill utreda frågan. En majoritet av socialdemokraternas riksdagsledamöter säger nu till Ekot att de vill att homosexuella ska få gifta sig.

Ekot har frågat 104 av socialdemokraternas 144 riksdagsledamöter, 82 säger ja till giftermål mellan homosexuella. Det är alltså en majoritet av alla socialdemokrater i riksdagen. Bara två ledamöter säger uttalat nej.

Lika rättigheter för alla
Den vanligaste motiveringen bland ledamöterna till varför två män eller två kvinnor bör få gifta sig är att alla människor ska ha samma rättigheter. En som tycker så är Mariam Sherifay från Stockholms län. Hon vill tillåta äktenskap mellan homosexuella trots att hon tycker att det är ganska svårt att förena den åsikten med hennes muslimska tro.

– Det är klart att det finns svårigheter med det, men samtidigt känner jag att jag lever i ett samhälle där vi alla står lika, och det är ju våra grundläggande värderingar. Så därför kan jag inte säga något annat.

Kyrkans roll oklar
En känslig fråga för politikerna när det gäller giftermål mellan homosexuella är vilken roll kyrkan ska ha. Ska till exempel de religiösa samfund som inte vill viga homosexuella kunna tvingas till det? Där går åsikterna i den socialdemokratiska riksdagsgruppen isär och många är osäkra.

Riksdagsmannen och förre SSU-ordföranden Mikael Damberg tycker att de kyrkor och samfund som inte vill viga homosexuella ska förlora sin rätt att arrangera juridiskt bindande giftermål över huvudtaget. En man och en kvinna som vill gifta sig i ett sånt trossamfund skulle alltså få hålla själva ceremonin i en kyrka men sedan gå till rådhuset för att få äktenskapet giltigt.

– Jag tycker att det är ganska naturligt att de samfund som ställer upp på de samhälleliga kraven på en vigsel också har rätt att fortsätta att viga folk i juridisk mening. Men det är ingen dramatik i att ha ett samfund som inte genomför detta i juridisk mening och istället registrera vigseln efteråt.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Research Bo Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".