Serbiens premiärminister: Upploppen i Kosovo var planerade

Situationen i Kosovo är fortfarande spänd och fler fredsbevarande styrkor är på väg dit. I Mitrovica i norra Kosovo, där oroligheterna började, har FN evakuerat sin civila personal. Vid ett extrainkallat möte fördömde FN:s säkerhetsråd våldet i Kosovo.

Nattens utgångsförbud har i princip respekterats men situationen i Kosovo är fortfarande spänd och allvarlig. Nya serbiska bostadshus har satts i brand, flygplatsen i provinshuvudstaden Pristina är stängd och gränsövergångarna mot Serbien och Montenegro är stängda för fordon.

Oklara dödssiffror
Hur många människor som dödats i de senaste dygnens oroligheter är svårt att fastställa, det rör sig minst om 23 och högst om 31 människor, av de 500 skadade befinner sig ett tjugotal personer under intensivvård.

Helt klart är emellertid att det internationella samfundets dröm om och mödosamma arbete för ett multietniskt Kosovo har detroniserats, fem års FN-styre av den serbiska provinsen har inte lett till ökad tolerans.

Upploppen kan ha planerats
Den stora frågan är också hur pass spontana eller organiserade de senaste dygnens upplopp varit. Serbiens premiärminister Vojislav Kostunica beskriver våldet som ”planerat och organiserat”, enligt honom vill kosovoalbanerna inte ha ett multietniskt Kosovo eller en provins enligt kantonmodell.

Den utlösande händelsen med de tre drunknade kosovoalbanska smågrabbarna som jagades av serbiska ungdomar och hundar är en historia vars trovärdighet ifrågasätts allt mer. Den tragiska händelsen har inte kunnat bekräftas av oberoende källor och kan mycket väl visa sig vara konstruerad i politiskt syfte.

Kjell Albin Abrahamson, Wien
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".