al-Qaidaledare inringad i Pakistan

Pakistansk militär har ringat in en av terrorgruppen al-Qaidas högsta ledare nära den afghanska gränsen. Enligt uppgift i amerikanska medier rör det sig om Usama Bin Ladins närmaste man, Ayman al-Zawahiri, men Vita Huset försöker tona ner förväntningarna.

I amerikanska medier rapporterades under natten om hur pakistansk militär förbereder ett omfattande anfall under fredagen mot ett område där enligt uppgift en högt uppsatt al-Qaida-ledare finns.

Det rör sig alltså enligt de obekräftade rapporterna om al-Zawahiri som brukar beskrivas som nummer två i terrororganisationen efter Usama Bin Ladin. I en intervju med tv-bolaget CNN bekräftar Pakistans president Musharraf att det rör sig om ett viktigt mål som ringats in, men vill inte säga vem det är.

Många offer
Omfattande strider med många offer har enligt militären förekommit det senaste dygnet och de pakistanska styrkorna räknar med att under fredagen sätta in flyganfall mot området som är ungefär 25 kvadratkilometer stort. Den stora operationen ses som ytterligare sätt för Pakistans regering att visa att den stöder USA:s kamp mot terrorism.

al-Zawahiri brukar betraktas som hjärnan bakom terrorgruppens attacker och de amerikanska myndigheterna misstänker att han planerade sprängattentaten 1998 mot USA:s ambassader i Kenya och Tanzania då 224 människor dödades och han tros också ha spelat en avgörande roll i 11-septemberdåden.

Tonar ner förväntningar
President Bushs säkerhetspolitiska rådgivare Condoleeza Rice sa natten mellan torsdag och fredag att om al-Zawahiri grips vore det ett viktigt steg framåt i kampen mot terrorism.

I kommentarerna till det säger flera så kallade terrorexperter och politiker att visserligen skulle det vara en viktig symbolisk triumf men ingen tror att terrornätverket skulle försvinna bara för att en person tas till fånga. Regeringsföreträdare försöker också tona ner förväntningarna, flera gånger tidigare har USA trott sig ha ringat höga al-Qaida-ledare, men sedan besviket konstaterat att de kommit undan.

Torsdagskväll beslutade för övrigt kongressens representanthus att dubbla belöningen för gripandet av Usama Bin Ladin, den som kan ge avgörande tips så att han tas till fånga får 50 miljoner dollar.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista