Franskt regionval popularitetsmätare för regeringen

På söndag är det regionala val i Frankrike, 26 regioner ska få ny ledning och valet genomförs i två omgångar, två söndagar i rad. Trots att regionerna har mycket begränsad makt anses valet vara viktigt som mätare på hur det står till med den sittande regeringens politik och popularitet.

Attentatet i Madrid och hotbrev mot Frankrike har hittills helt överskuggat att det är val på söndag. Välbeväpnad polis patrullerar överallt och först nu i slutspurten har tidningarna och nyhetssändningarna börjat skifta fokus till valet.

Valdeltagandet den stora frågan
Fransmännen ska i två omgångar välja 1 721 politiker av de ungefär 14 000 som kandiderar på de olika partilistorna. Grundstriden står mellan den borgerliga regeringen och socialisterna, men för båda sidor är den stora frågan hur stort valdeltagandet blir. I förra regionalvalet sjönk det till 58 procent, och opinionsmätningarna pekar på ett fortsatt ras.

En mardröm för de stora partierna i mitten som är mycket oroliga för att främlingsfientliga Le Pens Nationella Front och kommunisterna ska vara skickligare på att mobilisera sina anhängare. Ytterlighetspartiernas framgångar beror på att i Frankrike är det tradition att rösta mot och protestera och inte för något, säger Gérard Gottin, som arbetar med idrottsfrågor i Lyon.

Chockades av Le Pen
För två år sedan, då det var presidentval, chockades stora delar av Frankrike när Jean Marie Le Pen lyckades ta sig till slutomgången tack vare många soffliggare. Den kallduschen vill inte de stora partierna få en gång till, men många säger som pensionären Michelle Veritout.

– Det behövs nya politiker. Frankrike behöver förnyas.

Förutom att regeringen får ett kvitto på sin politik i detta val pågår också internt i regeringspartiet UMP en hätsk tävlan där olika ministrar och falanger redan nu positionerar sig inför presidentvalet 2007.

Alice Petrén, Lyon
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".