Hamas hemsida flyttad till Ryssland

Uppdaterad 16:45
Hamas hemsida i Sverige som Telia stängde på torsdagen, har nu flyttat till en dator i Ryssland och bytt adress. Judiska församlingen i Göteborg har JO-anmält Säpo med motiveringen att den inte förstått hotbilden mot judar och Johan Pehrson, folkpartist och ordförande i riksdagens justitieutskott tycker inte att Säpo har rätt prioritering.

Ekot avslöjade på torsdagen att den terroriststämplade palestinska gruppen Hamas sedan länge haft en hemsida på en dator i Sverige i Telias nät. Webbsidan innehöll både judehat och uppmaningar till terrordåd och den pekas på flera håll ut som det viktigaste språkröret för Hamas på internet.

Det tog ett dygn för personerna bakom hemsidan att få upp den igen efter att Telia stängde den vid lunchtid på torsdagen. Webbsidan innehåller ett omfattande material med bilder och texter på flera språk.

Hets mot folkgrupp
Bland annat handlar det om hyllningar av självmordsbombare och hatfyllda texter om judar. Telia bedömde att sidan innehöll hets mot folkgrupp och stängde den omedelbart.

Men nu har den alltså återuppstått och materialet kan åter spridas över världen via internet från en dator i Ryssland den här gången.

I ett pressmeddelande som finns att läsa på hemsidan står det att påtryckningar har tvingat dem att flytta, men att den snart ska vara i full funktion igen.

”Svårt att komma åt”
Magnus Norell är terroristexpert på FOI. Han säger att det är så här det går till.

– Det illustrerar bara hur svårt det är att komma åt sådant här. Det här är en del av verkligheten, man flyttar en sajt så fort den är upptäckt. Det understryker vikten av ett samarbete över gränserna även när det gäller den här typen av verksamhet.

Ekot har talat med den person som har abonnerat på den IP-adress i Telias svenska nät som Hamas-sidan låg på tills på torsdagen när den stängdes. Han säger att han hyrt ut platsen på nätet och bara skött det tekniska. Det är studenter i Libanon som hyrt IP-adressen av honom och det är också de som lagt in allt material via internet. Den svenska polisen har inte kontaktat honom, säger han själv.

Judiska församlingen i Göteborg har JO-anmält Säpo med motiveringen att den inte förstått hotbilden mot judar.

Johan Pehrson är folkpartist och ordförande i riksdagens justitieutskott. Han är förvånad över Säpo:s agerande.

– Det är häpnadsväckande att det verkar ha varit en så låg prioritering på en sådan uppgift, säger han.

Vad drar du för slutsats av detta?

– Jag drar slutsatsen att man inom polisen inte tillräckligt har den kraft och det fokus att ta tag i de delar av den internationella terrorismen som finns och som på olika sätt har Sverige som bas, säger Johan Pehrson.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".