Företag kan ta över skolundervisning

Regeringen vill ändra reglerna för undervisningen på gymnasieskolorna. Idag är det inte tillåtet för en kommun att överlåta undervisningen i till exempel svenska, matematik och engelska på ett företag. Men regeringen vill ändra reglerna så att företag ska kunna bedriva undervisning i alla ämnen på entreprenad.

Agneta Sandén som är utbildningschef i Linköpings kommun, välkomnar regeringens besked.

– I Linköping finns ett mycket aktivt intresse från näringslivet att samarbeta, konkret samarbeta med kommunen när det gäller gymnasieutbildning. Och det finns goda förutsättningar att göra det, säger hon.

Kommunen samarbetar med företag
I Linköping finns redan en provisorisk styrelse i ett samarbete mellan kommunen och mängder av företag. Poängen är att öka samarbetet kring gymnasieutbildningarna. Man har ansökt om att få lägga ut hela utbildningar på entreprenad hos företag, men ännu inte fått något svar.

Enligt dagens regler måste företag starta friskolor för att få undervisa i alla ämnen. I ett vanligt samarbete med en kommun får ett företag annars bara undervisa i yrkesinriktade ämnen - karaktärsämnen. När eleverna ska läsa svenska, matematik och engelska måste kommunen sköta undervisningen.

Undervisning i alla ämnen
Regeringen ska nu utreda om företag ska tillåtas driva undervisningen i alla ämnen. Det som är känsligt är bland annat hur det ska gå till att kontrollera att undervisningen blir likvärdig och att eleverna når målen. Det ska också utredas om till exempel Fryshuset eller folkhögskolor ska få sköta gymnasieutbildningar.

En fördel med att företagen också ska lära ut så kallade ”pluggämnen” anges vara att det är lättare för eleverna att lära sig teori när den integreras med de praktiska ämnena.

– Det är klart att ämnena hänger somman, kurserna hänger samman. Vill man arbeta tematiskt och integrerat så måste det finnas ett nära samband mellan kärnämnen och det som är mer yrkesinriktade kurser eller karaktärsämnen, så vi tror att det rent pedagogiskt-metodiskt är en fördel, säger Agneta Sandén, utbildningschef i Linköpings kommun.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".