Tungt fp-namn hoppar av EU-listan

Lennart Rohdin, en av de tyngsta namnen på folkpartiets lista till EU-parlamentsvalet hoppar av i protest mot att partiet nu säger ja till övergångsregler. Lennart Rohdin menar att övergångsregler ger helt fel signaler.

– Det är helt obefogat att befara att den här typen av massinvandring från de nya EU-länderna skulle leda till bidragsutnyttjande och liknande. Att då ta ställning för övergångsregler innebär att man medverkar till, förstärker och befäster den rädsla och oro som finns hos människor i stället för att markera att det inte finns någon anledning till den oron. Det är för mig helt omöjligt att försvara, säger Lennart Rohdin.

Lennart Rohdin har jobbat länge inom folkpartiet. Han sitter i försvarsberedningen och var statssekreterare med integrationsfrågor hos Birgit Friggebo under den borgerliga regeringen i början av 1990-talet. Lennart Rohdin står på sjätteplats på folkpartiets lista till EU-parlamentsvalet, men hoppar nu alltså av i protest.

”Inga kommentarer”
Partiledaren Lars Leijonborg säger via sin pressekreterare till Ekot att han inte har några kommentarer till Lennart Rohdins avhopp.

Det är tydligt hur känslig den här frågan är för partiledningen. För det var ju med en knapp majoritet som folkpartiets riksdagsgrupp i tisdags röstade igenom förslaget och partiet står nu djupt splittrat.

Ett av skälen till splittringen är partiets nya invandringspolitik, med hårdare krav som lanserades redan inför valet 2002 och nu övergångsregler.

”Medvetet vägval”
Lars Leijonborg står för partiledningens nya politik. Det är ett medvetet vägval, framhöll han i en intervju med Ekot på torsdagen.

– Jag tycker vi har en väldigt rak linje just från det integrationsprogram vi lade fram i valrörelsen. Jag är glad över att vi har ett väldigt starkt stöd från invandrarna i vår riksdagsgrupp som tycker att detta är mycket, mycket viktigt. ”Jobb i stället för bidrag”, var parollen i det programmet och det är precis vad vi fullföljer nu, säger Lars Leijonborg.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".